keresés a weboldalon

Helikon Táncklub

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2012

Helikon Táncklub

A Helikon Táncklub 1971. októberében alakult az akkori Ifjúsági és Úttörőházban, majd 1981-től a Megyei Művelődési és Ifjúsági Ház csoportja lett.

A Táncklub alapítója Sarlós Dezső táncpedagógus volt.
1981-től Gallai Gáborné lett a táncklub művészeti vezetője, aki egyben alapító táncosa is volt a klubnak, Ő készítette az ún. „Helikonos” formációkat.

A Táncklub elsősorban művészeti-kulturális tevékenységét tekintette feladatának – a hagyományok ápolását; a társastánc pozitív személyiségformáló szerepének népszerűsítését; a táncsport tevékenységének eredményes művelését.

Továbbá a tánc, mint mozgás és viselkedéskultúra oktatáson keresztül az ifjúság mozgáskultúrájának fejlesztését; a moderntánc művelésén keresztül a zenei műveltség fejlesztését.   Minden művészeti csoportnak fontos, hogy a város hogyan viszonyul munkájukhoz.

A Táncklubot 1996 óta alanyi jogon támogatta Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése.

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok fiatal fordult meg a táncklubban, ki hosszabb, ki rövidebb ideig. Vannak olyanok, akik elkerülve más művészeti ágakban értek és érnek el sikereket. Nagyon sokan közülük nem csak a táncban, hanem a hétköznapi életben is összekötötték életüket, sőt ma már gyermekeik is a Táncklub táncosai.

Egykoron közel 50 fiatal táncolt aktívan 5 évestől a 35 évesig. Diákok, dolgozó fiatalok, akiknek sokszor nem volt könnyű összeegyeztetni a tanulást, a munkát a próbákkal.
Szorgalom, kitartás, szeretet kell egy-egy produkció létrehozásához.
Az egykori táncklub fénykorában bemutatóinak száma évente elérte az ötvenet is.

A „HELIKON” a megye egész területén ismert táncklubnak számított.
Rendszeresen színesítette műsorával a város és a megye kulturális rendezvényeit.
Megalakulásukkor a tánckultúra elsajátítása, annak ismeretterjesztő formában történő terjesztése volt a cél, hiszen a „Helikon” szó gyűjteményt jelent.

A Táncklub művészeti-kulturális tevékenysége elismeréseként 2012-ben Zalaegerszegért díjban részesült.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: