keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hírek

Keresés a hírekben

2005 január 21 - péntek

Bővülni fog a kutatószolgálat

Nem a leglátványosabb, ám szakmailag a legeredményesebb volt a Zala Megyei Levéltár számára a tavalyi év – hangzott el az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján. 2004-ben mintegy 100 millió forintból gazdálkodhattak, ebből minden korábbinál jelentősebb részt, 14 millió forintot nyertek pályázatokon. A plusz támogatásnak köszönhetően nemcsak az intézmény fenntartását, hanem az állományvédelmet, a restaurálást és a szakmai kiadványokat is ebből a pénzből tudták finanszírozni.
bővebben
2005 január 21 - péntek

A Zala Volánnál nem sztrájkolnak

Hétfő hajnalban sztrájkba lépnek a Volán buszsofőrei, ha bérköveteléseiket nem teljesítik. Kétezer településnek csak közúti összeköttetése van, így komoly gondot okozhat a munkabeszüntetés. Az országos sajtóban már néhány napja olvasható a várható volános sztrájkról, melyhez több társaság is csatlakozott országszerte.
bővebben
2005 január 20 - csütörtök

Búcsú - emelt fővel

ZTE Zala Volán – Nadezhda Orenburg (orosz) 58-53 (13-9, 13-15, 15-16, 17-13) Zalaegerszeg, 300 néző. Európa Kupa női kosárlabda-mérkőzés. Jv.: Schinas (görög), Gabaza (szlovák).
bővebben
2005 január 20 - csütörtök

Rendezvényszervezők figyelmébe

2004. október közepétől megújult formában várja az internetezőket Zalaegerszeg hivatalos portálja, a www.zalaegerszeg.hu. A weblap és a város kilenc pontján kihelyezett internetes terminálok nagy előrelépést jelentenek az elektronikus önkormányzás megvalósítása felé.
bővebben
2005 január 20 - csütörtök

Súlyos baleset Zalaegerszegen

Csütörtökön délelőtt negyed tizenkettőkor súlyos közlekedési baleset történt a megyeszékhely belterületén.
bővebben
2005 január 20 - csütörtök

Fejlődik az idegenforgalmi marketing

2000 év végén alakult meg az országos működésű Tourinform Szövetség, mely a magyarországi tourinform iroda munkatársainak szakmai szervezete. A szövetség célja a vendégszolgáltatás minőségi fejlesztése, a többirányú hatékony információszolgáltatás, a hálózat működési színvonalának emelése. A szövetségi tagok kétévente megválasztják az ország kilenc idegenforgalmi régiójának elnökeit.
bővebben
2005 január 19 - szerda

Előkerült a Mikulás

Kihirdették a SZITA Ifjúsági Iroda által szervezett „A Mikulás rejtélyes eltűnése” című internetes kalandjáték végereményét, melyen végül a Ganz-Munkácsy iskola egyik csapat végzett az élen.
A versenyt a zalaegerszegi és a testvárvárosaiban élő középiskolások számára hirdették meg, melyre összesen huszonhét, ötfős csapat nevezett be.
bővebben
2005 január 19 - szerda

Elbocsátások a Flextronicsnál

December után újabb elbocsátások várhatóak a Flextronics Nyugat-Magyarországi Ipari Park egerszegi gyáregységénél. A munkaerő-kölcsönző által közvetített dolgozók után a tervek szerint most közel kilencszáz saját dolgozójától válik meg a többnyire elektronikai termékeket gyártó vállalat. A részletekről Papp Péterrel, a cég humánpolitikai igazgatójával és Kiss Ambrussal, a Zala Megyei Munkaügyi Központ igazgatójával beszélgetünk.
bővebben
2005 január 19 - szerda

Andorka a ZTE-nél

Megegyezett egymással a ZTE és a DVSC labdarúgócsapata Andorka Péter átigazolásának ügyében. A tehetséges csatár, aki a hajdúságiaknál kevés játéklehetőséget kapott, Zalaegerszegre igazol. Újság még a klubnál, hogy a ZTE-t támogató e.on levelet küldött az egerszegieknek.
bővebben
2005 január 18 - kedd

Előállították az ittas férfit

Éjfél után a zalaegerszegi Köztársaság úton lévő egyik szórakozóhelyről szólt be a tulajdonosa a rendőrségre, hogy ismeretlen férfi rugdossa a bejárati ajtót, és a felszólítása ellenére sem hagyja abba.
bővebben
2005 január 18 - kedd

Csökkent a házasságkötési kedv

Anna, Fanni, Viktória, Zsófia és Réka. Bálint, Bence, Dávid, Martin, és Levente. Ezek voltak tavaly Zalaegerszegen a legnépszerűbb női és férfi nevek. Míg sokan ezeket a neveket adták gyermeküknek, addig a régen gyakrabban használt Gyulát, Imrét, Károlyt, Lajost egy-egy szülő választotta. A régi lánynevek közül is alig akad már Mária, Márta vagy Zsuzsa, de a Dzsesszika, Elizabeth is csak egy van Egerszegen. A Judit és Tünde nevet például tavaly senki sem adta leány gyermekének.
bővebben
2005 január 18 - kedd

Egerszegiek a megye legjobbjai között

Zala Megyei Kosárlabdázók Szövetsége ezúttal is megválasztotta az elmúlt év legjobb zalai játékosait és edzőjét. A kitüntetettek között több egerszegi játékos is szerepel. Az elnökség 2004 legjobb felnőtt női játékosának Heller Anitát, a Zala Volán bedobóját választotta.
bővebben
2005 január 17 - hétfő

Újévi fogadás az MSZP-nél

A hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta újévi fogadását a szocialista párt zalaegerszegi szervezete. A vendégeket, a helyi közélet szereplőit valamint Juhász Ferencet, a párt alelnökét, honvédelmi minisztert Kiss Ferenc, a városi szervezet elnöke köszöntötte. Mint fogalmazott, a szocialisták büszkék városukra és már a jövőre koncentrálnak. Céljuk, hogy az itt élők még szebb, még otthonosabb városban éljenek, amely folyamatosan fejlődik.
bővebben
2005 január 17 - hétfő

Tollfosztóban jártunk

Nagyanyáink emlékezetében még éberen él a tollfosztások emléke. E népi hagyományt elevenítették fel ötödik alkalommal az elmúlt szombaton a botfai nyugdíjasklub tagjai, akik csakúgy, mint hajdanán, énekeltek és szórakoztató történetekkel múlatták az időt.
bővebben
2005 január 17 - hétfő

Megszépült Botfa főtere

Bensőséges ünnepségre gyűlt össze január 15-én Zalaegerszeg Botfa városrészének lakossága, hogy felavassa és felszentelje a megszépült főteret és a felújított Jézus Szíve szobrot, melyet 70 éve a Kupó és a Simon család kezdeményezésére állíttatta a település közössége.
bővebben
2005 január 17 - hétfő

Súlyos vereség a bajnoktól

ZTE Zala Volán – Mizo PVSK 44-89(8-32, 16-16, 7-18, 13-23)Zalaegerszeg, 150 néző. NB-I. női kosárlabda-mérkőzés. Jv.: Kiss, Tóth.ZTE Zala Volán: Heller (8), Szőke (10), Németh (7), Szélesy (3), Ruzicková (8).Csere: Pavetics (2), Rajki-Csontos (4), Ambrus (2).
bővebben
2005 január 16 - vasárnap

Fájdalmas vereség

Zalaegerszegi TE – PVSK  69-83(18-24, 18-19, 19-17, 14-23)Zalaegerszeg, 1000 néző. NB-I. férfi kosárlabda-mérkőzés. Jv.: Bognár, Frányó.ZTE: Cseszlai (8), Fullowe (8), Kámán (16/3), Hoffmann (12/9), Csaplár Nagy E. (20/6). Csere: Keresztes (2), Kováts, Wehner, Simon (3/3). Vezetőedző: Kovács László.
bővebben
2005 január 14 - péntek

Sportorvos új helyen

A sportorvosi rendelő az ANTSZ Rendelő Intézetébe költözött. (Zalaegerszeg, Göcseji út 24.)
A doktornő a telefonvonalának áthelyezéséig az ÁNTSZ központi számán keresztül érhető el.
(92/549-180)
bővebben
2005 január 14 - péntek

Helytállás Orenburgban

Orenburg (orosz) – ZTE Zala Volán 63-55 (18-16, 9-16, 17-12, 19-11)
Orenburg, 600 néző. Jv.: Simeonov (bolgár), Janac (szlovák). Női Európa Kupa kosárlabda mérkőzés.
bővebben
2005 január 13 - csütörtök

Városházi információk

Óvodai és általános iskolai beíratás Zalaegerszegen Főiskolai felvétel Deák Ferenc és Széchenyi István SZAKKÖZÉP- és Szakiskola Zalaegerszeg Díszoklevél nyugdíjas pedagógusoknak Képregény pályázat Hulladékkezelési helyi közszolgáltatás igénybevétele Megszűnik az állatvásár
bővebben
2005 január 13 - csütörtök

Megvan a rabló

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság munkatársai néhány óra alatt felderítették egy szerda délelőtti mobiltelefon-rablás gyanúsítottját.
bővebben
2005 január 13 - csütörtök

Hiller István Egerszegen

– A szocialista párt meg akarja nyerni a 2006-os választásokat, de tudjuk, álló helyzetből nem, hanem csakis nekifutásból lehet nagyot ugrani. A nekifutás pedig megkezdődött – hangsúlyozta Hiller István, az MSZP elnöke, kulturális miniszter zalaegerszegi látogatásakor.
A politikus országjáró programjának harmadik állomásaként érkezett a zalai megyeszékhelyre, ahol a Zala Megyei Művelődési, Képzési Központ és Szakiskolában tartott kerekasztal-beszélgetés előtt sajtótájékoztatón számolt be aktuális politikai kérdésekről.
bővebben
2005 január 13 - csütörtök

Igazodva az igényekhez

A zalaegerszegi gépészmérnöki képzés eddig elért eredményeiről, valamint fejlesztési céljairól és lehetőségeiről tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.
Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója elmondta, a gépészmérnökök képzése 2002-ben indult, s jelenleg a három évfolyamon összesen száz hallgató tanul. A kezdeti nehézségek után mára rendeződtek a viszonyok és ennek köszönhetően napjainkban stabilan és jól működik az intézmény.
bővebben
2005 január 13 - csütörtök

Szárnyasok éléskamrája

A Mindszenty iskola Sziget klubjában rendezték a Zöld Zalaegerszegért Egyesület által kiírt madáretető-készítő pályázat ünnepélyes eredményhirdetését.
Az egyesület 2002 óta minden évben meghirdeti a madáretető-készítő pályázatot, melyre ezúttal a Liszt és a Béke ligeti általános iskolából, valamint a Kölcsey gimnáziumból összesen tizenhárom pályamunka érkezett, tudtuk meg Nemes Bernadettől, a Zöld Zalaegerszeg Egyesület titkárától.
bővebben
2005 január 12 - szerda

Tóth Géza kórházba került

Futótűzként terjedt a hír, hogy Tóth Gézát, a ZTE FC Rt. elnökét szívinfarktus gyanújával kórházba szállították. A hírből annyi igaz, hogy az elnök valóban kórházban van, csak saját lábán ment be, néhány napos kivizsgálásra. Az elnök a kórházban is a csapat dolgaival foglalkozik.
bővebben
2005 január 12 - szerda

Politikai felhang nélkül

Nem világmegváltó tervek, ám mégis valamennyire a jobbítás, a közösségfejlesztés az, ami miatt az elmúlt év végén megalakult a Wlassics Gyula Kulturális Egyesület Egerszegen. És persze a szabadelvű hagyományok folytatása a cél, természetesen minden politikai felhang nélkül. Legalábbis ez derült ki abból a „kávéházi beszélgetésből”, amely során dr. Szigethy István, az egyesület elnöke, Sebestyén Péter alelnök és Péntek Imre egyesületi tag vázolta fel a társaság terveit.
bővebben
2005 január 11 - kedd

A darálóba kerülnek

Január első heteiben a legtöbb család hozzákezd a karácsonyfa lebontásához, s ilyenkor bizony kegyvesztetté válik és az utcára kerül a karácsonyi ünnepek legfőbb dísze. A fenyőfák szervezett gyűjtését minden évben megszervezi a város és a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is feldolgozzák a kihelyezett tűlevelűeket.
bővebben
2005 január 11 - kedd

A versenyelőny megőrzése Zalaegerszeg érdeke

Ellenszél ellenére, lendületes gazdasági fejlődés jellemezte az elmúlt évet. A gazdasági környezet kemény volt, és úgy érezzük, negatív diszkrimináció érte a pályázatainkat. Ennek ellenére nem mondtunk le a városfejlesztő lendületről, mert úgy érezzük, hogy a legjobb szociálpolitika nem más, mint a jó gazdaságpolitika. Ha a várost dinamikusan és a jellegzetességeinek megfelelően, ügyesen fejlesztjük, akkor az itt élők jól járnak és kevesebb lesz a munkanélküli az országot sújtó gazdasági nehézségek ellenére – fogalmazott dr. Gyimesi Endre polgármester, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője évértékelő beszélgetésünk elején. Utalt a Deák városépítő programra, az intézményfelújításokra szánt több száz millió forintra, a bővülő „Nemzedékek kézfogása” programra és hangsúlyozta: nem véletlenül pályázik Zalaegerszeg önkormányzati fejlesztési hitelre, amely rendkívül jó kondíciókkal kecsegtet. A zalai megyeszékhelynek a környező nagyvárosokkal szembeni versenyelőnyét meg kell őriznie.
bővebben
2005 január 11 - kedd

Tombi Lajos és Gyutai Csaba - 2004-ről

Már az elmúlt ciklusban megfogalmazódott a cél: Zalaegerszegnek megfelelő fejlődési pályát kell biztosítani, hogy az itt élő emberek kényelmesebben, biztonságosabban, jobban éljenek. Az ehhez szükséges feltételrendszert meghatározta a város középtávú gazdasági programja, amely alapján megfogalmazásra kerültek a prioritások. A zalai megyeszékhely elmúlt évi fejlesztéseiről, gazdasági, kulturális és oktatási helyzetéről beszélgettünk Tombi Lajos és Gyutai Csaba alpolgármesterekkel.
bővebben
2005 január 11 - kedd

Mikrofonnal a kézben

Az idei tanévtől a Ganz-Munkácsy szakközépiskola tanulói több csatornán keresztül értesülhetnek az intézményt, valamint az őket érintő fontosabb eseményekről, hiszen a néhány esztendeje működő iskolaújság és sulirádió mellett, 2004 őszén a sulitévé is elkezdte sugározni adásait.
bővebben