keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hírek

Keresés a hírekben

2009 november 14 - szombat

Imával az elesettekért

Pjotr Petrov, a voronyezsi Nyikolszkij templom püspöki tanácsosát és Jevgenyij atyát, a voronyezsi templom diakónusát fogadta tegnap dr. Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester a városházán. Varga Imre zalatárnoki plébános vezetésével papi küldöttség tett zarándokutat még 2006-ban a Don-kanyarban, hogy az orosz atyákkal együtt imádkozzanak a háborúban meghalt magyar és más nemzetiségű katonák lelki üdvéért. Az ortodox atyák ezt a missziót viszonozták most látogatásukkal, mely során több településre ellátogatnak Zala és Vas megyében.
bővebben
2009 november 14 - szombat

Egészséghét a Liszt-iskolában

November 9-13. között az egészséges életmódra nevelés került fókuszba a Liszt-iskolában. Különböző, az életkornak megfelelő elfoglaltságokat szerveztek a pedagógusok ennek jegyében. Kiemelt helyet kapott a helyes táplálkozás, így több tálnyi zöldség- és gyümölcssaláta készült a gyerekek közreműködésével.
bővebben
2009 november 13 - péntek

Egygólos mérkőzés

ZTE FC-Győri ETO FC 1-0 (0-0)
Ligakupa B-csoport, 8. ford. labdarúgó-mérkőzés. Zalaegerszeg, 200 néző. Jv: Németh Á. (Butkai, Kiss I.). Gólszerző: Rajcomar (59.).
ZTE: Sipos G. – Kocsárdi (Barna Zs., 46.), Miljatovics, Todorovics, Kocsis A. (Rábold, 82.) – Magasföldi (Petneházi, 74.), Horváth I A., Kovács G., Schultz (Rajcomar, 58.), Illés Gy. (Sági A., 56.) – Pavicsevics. Vezetőedző: Csank János
bővebben
2009 november 13 - péntek

Újjáépül a történelmi belváros

Ünnepélyes keretek között ma délelőtt aláírásra került Zalaegerszeg uniós támogatási szerződése. A zalai megyeszékhely az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjából 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a történelmi belváros rehabilitációs programjára, melynek teljes költsége 1,5 milliárd forint. A projekt célja, hogy Zalaegerszeg egykori, majd a közlekedési utakkal átvágott városközpontjának egysége visszaálljon és így a Kazinczy tér városi főtérré alakuljon át.
bővebben
2009 november 13 - péntek

Orgonaavató hangverseny

Bővíteni kívánja képzési kínálatát a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A helyi igényeket felmérve, a megyében egyedülálló módon orgona tanszakot indítanak, várhatóan a jövő tanévtől. Első lépésként a technikai feltételt teljesítették, pályázati támogatással vásárolt az intézmény egy 2,2 millió forint értékű elektromos orgonát, tájékoztatott Győrffyné Könczöl Tímea igazgató. A hangszert az iskola kamaratermében rendezett hangversenyen avatták november 12-én.
bővebben
2009 november 12 - csütörtök

Akik várost építettek

Hatvan éves fennállását ünnepelte a ZÁÉV Zrt., melynek első jogelődje építésügyi miniszteri alapítólevéllel „Zalaegerszegi Magasépítési Nemzeti Vállalat” néven jött létre 1949. október 18-án. Amikor kezdtek, a megyeszékhelyen mindössze 16 ezren éltek. Ahogy növekedett a lakosság lélekszáma, úgy gyarapodtak a feladatok. Lakóépületek létrehozását oktatási, egészségügyi, közigazgatási intézmények, ipari és kommunális létesítmények építése követte – nemcsak a városban és a megyében, hanem az ország szinte valamennyi régiójában.
bővebben
2009 november 12 - csütörtök

Kovács Károly napok

Évtizedes hagyománya van a város egyetlen fiúkollégiumában annak, hogy november közepén a névadóra, a város első polgármesterére emlékeznek kétnapos rendezvény keretében. Az idén november 10-11-én ünnepeltek a kollégisták.
bővebben
2009 november 11 - szerda

Fél lábbal az elődöntőben

Szigetszentmiklós – ZTE FC 0-3 (0-2) Magyar Kupa labdarúgó-mérkőzés a legjobb 4 közé jutásért, első találkozó. Szigetszentmiklós, 100 néző. Jv.: Takács. Magyar Kupa labdarúgó-mérkőzés a legjobb 4 közé jutásért, első találkozó. Gólszerzők: Pavicsevics 6., 28. p.), Rajcomar (81. p.).
bővebben
2009 november 11 - szerda

Taroltak a Kölcseysek

Angol, német, francia és olasz nyelven mérték össze tudásukat az általános és középiskolás diákok az Apáczai ÁMK nyelvi munkaközössége által rendezett „Könyvmoly” idegen nyelvi olvasóversenyen. A második alkalommal meghirdetett megmérettetés országos szintűvé nőtte ki magát, a helybeni tanulókon kívül még 12 városból érkeztek nevezések az írásbeli és szóbeli fordulókra. A rendezvény a Kreativitás és Innováció Európai Éve 2009 programsorozat részét képezi, a házigazda intézmény országos ismertségét és rangját növelve.
bővebben
2009 november 11 - szerda

Kauzli József Emléktorna

Az iskola egykori testnevelője, Kauzli József tiszteletére a róla elnevezett tornateremben tartottak emléktornát az Eötvös József Székhelyiskolában. A verseny célja a megemlékezés mellett a sportkapcsolatok ápolása és a városi leány futball csapatok számára játéklehetőség biztosítása, tájékoztatta lapunkat Fodor László testnevelő, a torna szervezője.
bővebben
2009 november 11 - szerda

Buliztak a főiskolás "gólyák"

Elegancia és lazaság vidám elegye jellemezte a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar gólyáinak közös bálját. Az Apáczai ÁMK-ban rendezett estről nem hiányoztak a tanári kar tagjai sem, akiket időnként táncba vittek a hallgatók. Ahogy dr. Gyimesi Endre polgármester, a rendezvény fővédnöke tréfásan javasolta, így nagyobb eséllyel lehet időben eltolni a soron következő zárthelyi dolgozat időpontját.
bővebben
2009 november 10 - kedd

Futballtalálkozó Marosvásárhelyen

Dr. Csegzi Sándor alpolgármester meghívására Zalaegerszeg testvérvárosa, Marosvásárhely látta vendégül 2009. november 5-8. között a helyi LSC-kben játszó fiatalokból álló női és férfi focicsapatokat. A sportolók jórészt a Páterdombi LSC-ből kerültek ki, de andráshidaiak, ságodiak és botfaiak is voltak a játékosok között. A mostani látogatás folytatása a tavaly elindult ifjúsági- és sport cserekapcsolatnak.
bővebben
2009 november 09 - hétfő

Túl a megyei fordulón

Eredményhirdetésre gyűltek össze a megye általános iskoláiból a legjobbak a közelmúltban, a zalaegerszegi Eötvös iskolában első alkalommal megrendezett Bolyai Matematika Csapatverseny helyi írásbeli fordulóját követően. A díjkiosztón, melyet a házigazda iskola diákjainak ünnepi műsora színesített, mintegy 40 intézmény 150 tanulója vett részt a 3-8. osztályos korosztályból.
bővebben
2009 november 09 - hétfő

Ki lesz a színházigazgató Zalaegerszegen?

A zalai megyeszékhely kulturális és idegenforgalmi bizottsága mai ülésén ismerte meg részletesen a Hevesi Sándor Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatokat. Gyutai Csaba alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: négyen pályáztak a szinidirektori posztra: Falussy Lilla dramaturg, aki 2003-és 2005 között már dolgozott a Hevesi Sándor Színházban, Tucsni András a teátrum jelenlegi irodalmi vezetője, Tóth Gergely, a Budapest Balett ügyvezető igazgatója és Besenczi Árpád, a József Attila Színház Nívó díjas művésze.
bővebben
2009 november 09 - hétfő

I. Belvárosi Egészség- és sportnap

Szeretettel meghívjuk Önöket a Belvárosi LSC által megszervezésre kerülő I. Belvárosi Egészség és Sportnapra! Szeretettel meghívjuk Önöket a Belvárosi LSC által megszervezésre kerülő I. Belvárosi Egészség és Sportnapra!
bővebben
2009 november 09 - hétfő

Közös gólyabál

Meghívom Önt és kedves Munkatársait a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetének, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának közös gólyabáljára.
bővebben
2009 november 08 - vasárnap

Második győzelem, idegenben

Bp. Honvéd II.- ZTE II. 0-2 (0-0) NB II-es labdarúgó mérkőzés. Kispest, Bozsik stadion, 200 néző. Jv.: Varga. Gólszerző: Rajcomar (54., 86. p.).
bővebben
2009 november 08 - vasárnap

Remekül rajtolt a Csuti

Makó – Z. Csuti Hydrocomp 3:9 NB I-es sakkmérkőzés. Makó.
bővebben
2009 november 08 - vasárnap

Őrzik veretlenségüket

PVSK Pannonpower – Zalakerámia ZTE 74-97 (17-25, 12-25, 24-19, 21-28). NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés. Pécs, 1500 néző. Jv.: Földházi, Győrffy, Gorka.PVSK: Eilingesfeld (2), Ross (16/6), Bojovics (7/3), Lakatos (4), Helbich (20/3). Csere: Ruják (6), David (16), Hosszú(3/3), Kovács, Lepsényi, Czigler, Boros. Vezetőedző: Kmézics Zorán.
bővebben
2009 november 08 - vasárnap

Megszorongatták a bajnokot

ZTE NKK – MKB Euroleasing Sopron 79 – 93 ( 23-22, 19-23, 18-32, 20-16) NB I-es női kosárlabda-mérkőzés. Zalaegerszeg, 150 néző. Jv.: Farkas G., Szabó G. ZTE: Bukovszki (1), Rasheed (30/9), Szélesy (17/6), Hersics (3/3), Crasnoscioc (17). Csere: Szalay, Czukor (6), Ambrus (5/3), Szász. Vezetőedző: Gáll Tamás.
bővebben
2009 november 07 - szombat

Nem csak sárdagasztásból jeles

ZTE – Vasas 4-1 (1-1) NB I bajnoki labdarúgó-mérkőzés. Zalaegerszeg, 3000 néző. Jv.: Szilasi, Asszisztensek: Huszár, Gyürüsi. Gólszerzők: Magasföldi (5.) Rudnevs (47. 11-ből, 74.), Balázs (80.) ill, Dobrics (20.). Sárga lap: Magasföldi (14.), Balog (23.), Horváth A. (42.), Bakos (51.), Dobrics (53.), Mrdjanin (66.), Gáspár (75.).
bővebben
2009 november 07 - szombat

Magabiztos győzelem az újonc ellen

ZTE ZÁÉV – Rákoskeresztúri VSE 7:1 ( 3340 : 3113)
Szuperligás női tekemérkőzés, Zalaegerszeg.
bővebben
2009 november 07 - szombat

Megküzdöttek a győzelemért

Fővárosi Vízmű – ZTK FMVas 3:5 (3635:3725)
Szuperligás férfi tekemérkőzés. Budapest.
bővebben
2009 november 05 - csütörtök

A városháza hírei

A közelmúltban az országban történt középmagas lakóépületek halálos tüzeinek vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a tűzoltóság beavatkozását nagymértékben akadályozták a tűzoltási felvonulási területen várakozó gépjárművek. A részletekről és további városházi hírekről az alábbi linkeken tájékozódhatnak.
bővebben
2009 november 05 - csütörtök

Márton-nap a falumúzeumban

Márton-nap a falumúzeumban november 14-én 10 órától 16 óráig. A rendezvény programjai a mellékelt plakáton.
bővebben
2009 november 05 - csütörtök

Drámaóra a Lisztben

Hogyan lehet mindannyiunk aktuális mumusát, félelmeinket, nevetséges, erejét vesztett bohóccá változtatni? Ellopni a varázsszelencéjét, vagy egyszerűen szemébe mondani miért is olyan ijesztő és hogyan ne legyen az? Ez volt a témája Panyi Katalin tanítónő (Liszt-iskola), legutóbbi dráma órájának, mely a gyermeki szorongások kínjain hivatott oldani.
bővebben
2009 november 05 - csütörtök

Varázsceruza

A József Attila Városi Könyvtár gyermekrészlegében újabb ifjú alkotó munkáit lehet megcsodálni. Gyenge Dániel, az Ady – iskola másodikas tanulója rajzaiból válogatva készítettek kiállítást a könyvtár munkatársai. A tárlatot Némethné Balogh Ildikó művészeti rajztanárnő nyitotta meg majd gratulált Daninak a sokszínű munkához.
bővebben
2009 november 05 - csütörtök

Emlékező diákok

A nemzeti gyásznapon, november 4-én a zalaegerszegi ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen elhangzott, fontos az események újbóli felidézése, mert 33 év kényszerű hallgatás miatt generációk nem tanultak a valós eseményekről a történelem órákon.
bővebben
2009 november 05 - csütörtök

Négy arany az OB-ről

A felkészülési nehézségek ellenére sikeresen szerepeltek az országos utánpótlás-bajnokságon a ZTE súlyemelői. A ranglista alapján 8 egerszegi emelő indulhatott el a versenyen, s mind a három korcsoportban sikerült dobogós helyen végezniük.
bővebben
2009 november 05 - csütörtök

Emberség és tudósi szigorúság

Száz éve született Zalaegerszegen Degré Alajos, a zalai tudományos élet kimagasló alakja, a város díszpolgára. A zalaegerszegi önkormányzat és a Degré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány szobrot állított a jogtörténész, levéltáros tiszteletére. Az alkotást ünnepélyes keretek között avatták fel a Kvártélyház (levéltár) udvarán. A szobor elkészítésére három művész – Béres János, Farkas Ferenc, Szabolcs Péter – is készített makettet. A választás Farkas Ferenc szobrászművész alkotására esett.
bővebben