keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hírek

Keresés a hírekben

2004 október 20 - szerda

Folytatódik a tündérkert program

Bár a rossz időjárás nem tette lehetővé az udvaron való ünneplést, a csillagközi óvodások és pedagógusok örömét semmi sem árnyékolhatta be.
bővebben
2004 október 20 - szerda

A befektetőket érdekli a város

Dr. Gyimesi Endre polgármester, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője parlamenti felszólalásában a kilenc napig tartó hűtőházi tűzesettel kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket. Többek között azt tudakolta, hogy hasonló helyzeteknél felkészültek-e a hatóságok az összehangoltabb munkára, elegendő-e hazánkban a meglévő hulladékmegsemmisítő kapacitás és természetes-e, hogy a védekezés költségei a helyi önkormányzatokat terhelik leginkább. Milyen választ várt a környezetvédelmi államtitkártól? A város polgármesterével szót váltottunk továbbá olyan aktuális kérdésekről, melyek hosszú távon meghatározzák a zalai megyeszékhely régióban betöltött helyzetét és az itt élők mindennapjait is.
bővebben
2004 október 18 - hétfő

Társasházi képviselet

A társasházi közös képviselet, mint egy jó gondolat 1995-ben született, amikor véget ért az önkormányzati lakások nagy részének értékesítése és társasházakká alakulása. Akkor a mintegy 3 ezer 500-ból mindössze 600 lakás maradt. Felvetődött, ha ennyire szűkült a feladat, mi fog történni a kollégákkal, akik ugyanúgy a gazdasági, mint a műszaki kérdésekben naprakészek voltak, ismerték ezeknek a házaknak minden gondját-baját. Tulajdonképpen így indult el ez az üzletág a cégen belül, amelyből ugyan meggazdagodni nem lehet, de nyereségesen tud működni – utalt a kezdetekre Udvar Sándor, a LÉSZ Kft. ügyvezetője.
bővebben
2004 október 18 - hétfő

Egerszegi delegáció Dobricsban.

A közelmúltban zalaegerszegi delegáció utazott bolgár testvérvárosunkba, Dobricsba, a város napi ünnepségekre. A várost dr. Gyimesi Endre polgármester, Devecserné Óvári Ibolya és Tolvaj Márta képviselő asszonyok képviselték.
bővebben
2004 október 18 - hétfő

Kettős ünnep a Zala Volánnál

Egy évben mintegy 25 millióan utaznak autóbusszal városunkban. A közlekedők igényeit napi 1120 járattal, 22 darab csuklós és 12 darab szóló busz bevonásával elégíti ki a Zala Volán Rt. Különösen nagy figyelmet fordít a társaság a Kertvárosra, ahol a legutóbbi számítások szerint közel 21 ezer ember él. Az ő kényelmüket szolgálja a több mint egy hónapja próbaüzem alatt álló decentrum. A korszerű utasvárót, gépkocsivezetői pihenőt, forgalmi irodát, illetve bérletárusítót is magába foglaló létesítményt a múlt héten adták át ünnepélyes keretek között.
bővebben
2004 október 15 - péntek

Színházi programajánló

Az idei évad műsora már ismert lehet a helyi publikum számára, hiszen már augusztus vége óta olvasható a színház épületén.
bővebben
2004 október 14 - csütörtök

Elismerés a könyvtárnak

A Könyvtárpártoló Önkormányzat II. díját nyerte el a közelmúltban a zalaegerszegi önkormányzat, s vele együtt a József Attila Városi Könyvtár.
bővebben
2004 október 14 - csütörtök

Közlekedés és parkosítás

Dékány Endre ugyancsak a belváros szépítésén, komfortosításán fáradozik önkormányzati munkája során. Választókörzete magába foglalja a Kosztolányi utcát a Kovács Károly térig, illetve az attól keletre eső területeket egészen a vasútig. Két nagyon fontos feladatot határozott meg magának megválasztásakor a képviselő: javítani a belváros közlekedését, illetve szépíteni, parkosítani környezetünket. Mint az felsorolásából kiderül, apró léptekkel, de mindkét területen sikerül eredményeket felmutatnia.
bővebben
2004 október 13 - szerda

Csorba Tamás

A tavalyi év augusztusában, pontosabban 29-én reggel, egy kaposvári születésű illető szállt le a Zalaegerszegi pályaudvaron a vonatról. Ekkor még senki nem tudta, hogy mi is lesz ebből
bővebben
2004 október 12 - kedd

Harmincöt éves az Űrhajós Úti Óvoda

Harmincöt évvel ezelőtt a nagy gyermeklétszám kiszolgálására épült a Landorhegy új óvodájaként, a mai Űrhajós Úti Óvoda. Működését négy csoporttal kezdte meg az intézmény, az első évben 130 kisgyermeket fogadott. A 70-es évek demográfiai csúcspontjának idején egy új szárnnyal, és benne két további csoportszobával bővült az épület. Jelen pillanatban is hat csoportban, összesen 146 gyermeket gondoznak az Űrhajós Úti Óvoda nevelői nap mint nap.
bővebben
2004 október 12 - kedd

A szabadságért küzdöttek

A hagyományoknak megfelelően Csány László szobránál emlékeztek a zalaegerszegiek október 6-án az aradi vértanúkra. Az I. Királyi Hagyományőrző Huszárezred huszárai fáklyát gyújtottak a bátor hazafiak emléke előtt tisztelegve, majd a Válicka citerazenekar idézte a kor hangulatát.
bővebben
2004 október 11 - hétfő

Új vezetés a ZTE FC-nél

Rendkívüli közgyűlést tartott a ZTE FC Rt., a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság. A határozatképesség megállapítását követően. Bozsik Péter és Mészáros Zoltán ügyvezetők arról beszéltek, hogy szerintük miként lenne megmenthető az adósságban fuldokló klub. Hangoztatták, mindenképpen szükség lenne a törzstőke megemelésére, a tulajdonosoknak 130 millióval kellene megemelni a jegyzett tőkét.
bővebben
2004 október 11 - hétfő

Összefogás a csapatért

A városházán sajtótájékoztató keretében mutatkozott be Tóth Géza, a ZTE FC Rt. új elnöke. A felsőfokú agrárvégzettségű szakember már ügyvezetőként dolgozott a klubnál. Tervei között szerepel az rt. gazdálkodásának rendbetétele úgy, hogy közben tartósan élvonalbeli csapata legyen Zalaegerszegnek.
bővebben
2004 október 11 - hétfő

Rendkívüli támogatás a ZTE-nek

Az egerszegi közgyűlés szocialista frakciója rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az elmúlt héten, hogy a ZTE FC Rt. gazdálkodásának helyzetét ismét áttekintse a testület és megoldást javasoljanak.
bővebben
2004 október 11 - hétfő

Megnyílt a jégcsarnok

Ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a zalaegerszegi jégcsarnok. A sportcsarnok szomszédságában helyet kapott létesítményt dr. Gyimesi Endre polgármester, és dr. Gémesi György, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke avatta fel.
bővebben
2004 október 07 - csütörtök

Támogatás kollégium-felújításra

A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány 500 ezer forinttal támogatta a Városi Középiskolai Kollégium felújítását, jelentették be a közalapítvány legutóbbi sajtótájékoztatóján.
bővebben
2004 október 07 - csütörtök

Ég és föld között

Borgó György Csaba neve nem ismeretlen a mű- és művészetkedvelők körében. Aki kíváncsi a marosvásárhelyi alkotó nagyléptékű, monumentális műveire, az október 15-ig még megnézheti azokat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
bővebben
2004 október 06 - szerda

Hol bujkálnak a fiatalok?

A vöröskeresztes munka egyik legfontosabb része a véradások szervezése. A mozgalom közel 50 éves múltra tekint vissza. A Dunántúlon István professzort tartják a véradásszervezés atyjának, ő indította el Zalában is annak rendszerét. Míg kezdetben Szombathelyről koordinálták a véradásokat, az évek előrehaladtával megyénkben is kialakultak annak bázisai, a vérellátó állomások.
bővebben
2004 október 06 - szerda

Felsőoktatási pályázatok

A közelmúltban tartotta soros kuratóriumi ülését Jurisits János elnök vezetésével a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Alapítvány. A tanácskozáson többek között elhangzott: a faipari termelésszervező felsőfokú szakképzés elindításának együttműködési megállapodását az egerszegi közgyűlés elfogadta. Megtörtént a kapcsolatfelvétel az egyetem és a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola között a jogi asszisztensképzés ügyében, a szándéknyilatkozat már aláírásra is került.
bővebben
2004 október 06 - szerda

Méltó kép a belvárosról

A belváros a város kirakata, véli Tolvaj Márta önkormányzati képviselő, és ennek szellemében tevékenykedik megválasztása óta. Nincsen egyszerű dolga, hiszen a Kossuth utca egy részét, illetve a vele párhuzamos Ady és Mártírok útját magába foglaló választókörzetének állapota nemcsak az ott élők, a város minden lakója számára szembetűnő. Valamennyiüknek kedvező, ha javulnak a közlekedés feltételei a belvárosban, ha a régi, omladozó házak helyén újakat emelnek, ha szép környezetben tudunk megpihenni a város központjában.
bővebben
2004 október 04 - hétfő

Ultrahang nélkül a nőgyógyászat

A tavasz elején számoltunk be olvasóinknak arról, hogy a megyei és a városi önkormányzat támogatásával lehetősége nyílik a Zala Megyei Kórháznak több mint tízéves – nőgyógyászati célokra alkalmazott – ultrahangos készülékének lecserélésére.
bővebben
2004 október 04 - hétfő

Európa Kupát nyert a ZTK

Az elmúlt héten Zalaegerszeg tekecsapatai nemzetközi porondon bizonyították, hogy a zalai megyeszékhely teke-nagyhatalomnak számít és nemzetközi porondon is jegyezni kell a ZTK FMVas férfi és a ZTE ZÁÉV női együttesét. A férfiak Budapesten hatalmas meglepetés okozva megnyerték az Európa Kupát. A hölgyek Újvidéken mindössze 3 fával maradtak le a négyes döntőről és végül a 6. helyen zártak.
bővebben
2004 október 04 - hétfő

Elfogták a mobiltolvajokat

Több mobiltelefon, valamint ékszer eltulajdonításával gyanúsítható fiatalokat fogtak el a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság munkatársai. Az ifjú bűnelkövetők számlájára eddig öt eset írható.
bővebben
2004 október 01 - péntek

Idősek világnapja

Tizenhárom évvel ezelőtt nyilvánította minden év október 1-jét az Idősek Világnapjává az Egyesült Nemzetek Szövetsége. Azóta világszerte programokat szerveznek e napon a közöttünk élő időseknek, köszönetet mondva nekik azért a sok-sok fáradtságos munkáért, amellyel megkönnyítették a mi életünket.
bővebben
2004 október 01 - péntek

Pályázatok ösztöndíjra

Október 22-ig lehet benyújtani a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak a Bursa Hungarica ösztöndíjra a pályázatokat – tájékoztatott Németh Gyuláné, a Népjóléti Osztály szociálpolitikai csoportjának vezetője. Az önkormányzatoknak szeptember 30-ig kell a pályázati felhívásokat közzétenni, ezt követően tudják fogadni a jelentkezéseket, az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően.
bővebben
2004 október 01 - péntek

Ötvenéves a Báthory-iskola

A belkereskedelmi miniszter rendelete alapján 1954-ben indult útjára Zalaegerszegen alapszintű, iskolarendszerű kereskedelmi és vendéglátó-ipari képzés. Akárcsak az ország más vidéki városaiban, nálunk is létrejött a Kereskedelmi Tanulóiskola, a mai Báthory István Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari, Idegenforgalmi Szakképző Iskola jogelődje.
bővebben
2004 szeptember 30 - csütörtök

Sokszínű és élénk

A legutóbbi közgyűlésén fogadta el a testület Zalaegerszeg új kulturális koncepcióját, mely 2010-ig rögzíti az önkormányzat és az intézmények céljait, feladatait, illetve az ezek végrehajtásához szükséges finanszírozási elveket.
bővebben
2004 szeptember 30 - csütörtök

Szigorúak az ellenőrök

Zalaegerszegen három díjövezetet alakítottak ki. A centrális (zöldzóna) óradíja 200 forint, a piros övezetben parkolók óránként 160 forintot, míg a sárga (védő) övezetben 80 forintot fizetnek. A legkisebb parkolási idő a 200 és a 160 forintos óradíj esetében negyedóra, a sárga övezetben pedig félóra. Az automaták ennek megfelelően vannak beállítva.
bővebben
2004 szeptember 29 - szerda

Szimatukra hagyatkoznak

A közelmúltban elkészült a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság új, modern, minden igényt kielégítő szagazonosító helyisége, amely alkalmas a bűncselekmények helyszínén rögzített szagnyomok vizsgálatára és azonosítására.
bővebben