keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hírek

Keresés a hírekben

2004 november 19 - péntek

Több ezer kutyát oltottak be

Veszettség elleni vakcinával minden kutyatartónak évente be kell oltatnia kedvencét, hiszen az ebeket csakis e módon lehet megóvni ettől az emberre is roppant veszélyes vírus ellen.
Dr. Szabó Tamás, kerületi főállatorvos érdeklődésünkre elmondta: Zalaegerszegen és a vonzáskörzetében idén októberben összesen 8677 kutyát, ebből a zalai megyeszékhelyen 3863 négylábút oltottak be az állatorvosok a meghirdetett veszettség elleni oltáskor.
bővebben
2004 november 19 - péntek

Újra vonzó a mérnöki pálya

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is megrendezték az immár hagyományosnak nevezhető nyílt napot a műszaki főiskolán, ahol több mint kétszáz érdeklődő fiatal kapott tájékoztatást az intézményben folyó munkáról.
A program legfőbb célja, hogy a műszaki pálya iránt affinítást érző diákok közelebbről is megismerkedjenek a gépészmérnöki képzéssel, információt kapjanak a felvételi követelményekről és az ezzel kapcsolatos eljárásról, valamint bepillantást nyerjenek az iskola mindennapi munkájába.
bővebben
2004 november 19 - péntek

Idegrendszeri fertőzések

A gyermekkori idegrendszeri fertőzéseket, köztük az agyvelő- és agyhártyagyulladást is többnyire vírusok okozzák. Viszonylag gyakori betegségről van szó, amely akár súlyos, akkut állapotot is előidézhet a gyermeknél, és a gyógyítás sem mindig teljesen eredményes.
bővebben
2004 november 18 - csütörtök

Renoválják a freskókat

A csácsi városrészben található Zalaegerszeg legrégebbi és egyben a legtöbb építészeti stílust magába foglaló temploma. A közel 800 éves épület restaurálása jelenleg is folyik, a freskók elkészülése után a város méltán lehet majd büszke régi-új, műemlékileg egyedülálló templomára. Az épületet dr. Vándor Lászlóval, a múzeum igazgatójával együtt néztük meg.
Zalaegerszeg egyik városrésze, Csács egészen a 20. századig önálló település volt. Eredetét az 1200-as évekig vezethetjük vissza. Ha az okleveleket vizsgáljuk, akkor a mai Egerszeg területén az írásos forrásokban ez a rész a legelőször említett település.
bővebben
2004 november 18 - csütörtök

Régi IFA-t vált fel a korszerű fecskendő

Meglehetősen szokatlan látvány fogadta a városlakókat múlt hét szerdán. Csillogó-villogó tűzoltóautó járt fel a Városháza előtti térre, belőle tűzoltók szálltak ki, és várakozó álláspontot öltöttek. Aggodalomra szerencsére semmi ok nem volt, nem gomolygott füst egyik környező épületből sem. A kivonulást az a rövid ünnep-ség indokolta, melynek keretében jelképesen átadta dr. Gyimesi Endre polgármester a Mercedes alvázra szerelt, 4000 literes víztar-tállyal rendelkező, korszerű gépjárműfecskendőt Pintér János tűz-oltóparancsnoknak.
bővebben
2004 november 17 - szerda

ZTE Zala Volán - Martigny 97-76

(23-23, 28-15, 28-24, 18-14) Zalaegerszeg, 200 néző. Jv.: Nakics, Vukanovics. Európa Kupa női kosárlabda-mérkőzés.ZTE Zala Volán: Heller (10), Szőke (27), Németh (10), Fowler (4), Viall (14).Csere: Szélesy (20), Ruzicskova (12), Rajki-Csontos, Ambrus.Martigny: Emolet (2), Goupliot (8), Tuckova (23), Cardello (6), Moua (21).Csere: Camesi, Schmied (2), Rosset (1), Anderes (13).
bővebben
2004 november 17 - szerda

Új színfolt a Rózsák tere

Hamarosan befejeződik a szökőkút terének rekonstrukciója. Zalaegerszeg önkormányzata még tavasszal döntött arról, hogy az evangélikus és református parókia, a református templom, a Kálvária temető és a Göcseji út által elhatárolt területet Rózsák terének nevezi el.
bővebben
2004 november 17 - szerda

Készül a költségvetési koncepció

A parlamentben folyik a 2005. évi központi költségvetési törvényjavaslat vitája, és bár végleges számok még nincsenek, az elvek és a célok lassan kirajzolódnak. Természetesen a helyi önkormányzatok is számolnak, készítik a koncepcióikat, melyek meghatározzák majd a végleges büdzsét.
bővebben
2004 november 16 - kedd

Informatikai korszerűsítés az EB-re

Együttmüködési megállapodást kötött egymással Zalaegerszeg önkormányzata és a Zalaszám Kft. A szerződés értelmében a számítástechnikai cég a női kézilabda Európa- bajnokságra korszerűsíti a Városi Sportcsarnok informatikai rendszerét. A megállapodás szerint a november 25-én megrendezésre kerülő magyar-szlovén barátságos női mérkőzés Zalaszám Kupa néven kerül megrendezésre.
bővebben
2004 november 16 - kedd

Ritmusok és műtárgyak

Év vége felé közeledünk, a következõ hónap már a nagy karácsonyi és új évi készülõdésrõl szól. Természetesen a „kultúripar” is lázasan készül az év végi hajrára. Mûsorok, karácsonyi fellépések, újévi ötletek dömpingje zajlik a kulturális intézményekben is. Dezsõné Kondor Anitával, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem igazgatójával beszélgettünk a következõ másfél hónap eseményeirõl és a 2005-ös tervekrõl.
bővebben
2004 november 16 - kedd

Ifjúságvédők képezése

A zalaegerszegi önkormányzat művelődési osztálya és a városi rendőrkapitányság megelőzési csoportja közösen szervezett képzést a Zalaegerszeg területén működő óvodák, általános és középiskolák ifjúságvédelmi felelőseinek.
bővebben
2004 november 16 - kedd

Diákcsapatok versenyeztek

A Zala Megyei Munkaügyi Központ és a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Megelőzési Csoportja a közelmúltban megrendezett Pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató keretében a „Tiéd a pálya” címmel szervezett bűn és baleset-megelőzési vetélkedőt.
bővebben
2004 november 15 - hétfő

Felpaprikázott kedélyek

A közelmúltban igencsak felpaprikázta a közhangulatot az a hír, hogy rákkeltő gombatoxin került a kiskereskedelmi forgalomban kapható fűszerpaprikába. A háziasszonyoknak és a nagyszámú személy étkezését ellátó intézményeknek bizony nagy fejtörést okozott, hogy mivel tudják pótolni a konyhai műveletek egyik alapanyagának számító fűszert. Annak próbáltunk utánajárni, hogy egy-egy étteremnek és közétkeztetést végző intézménynek miként sikerült megoldania ezt a nem éppen egyszerű problémát.
bővebben
2004 november 15 - hétfő

Megítélés helyett emlékezés

120 éve született Kisfaludy Strobl Zsigmond, Zalaegerszeg városának díszpolgára, a 20. század egyik nemzetközileg is legismertebb magyar szobrásza. A művész egyetlen emlékkiállítása és hagyatéka a Zalaegerszegi Göcseji Múzeumban található.
bővebben
2004 november 15 - hétfő

Herényi Károly Zalaegerszegen

Herényi Károly frakcióvezető és Szemereki Zoltán pártigazgató volt a vendége a múlt hét végén az MDF megyei választmányának és egerszegi szervezetének. Ez alkalomból megtartott sajtótájékoztatón Baján Antal megyei és városi elnök rövid bevezetőjét követően Herényi Károly indokolta pártja véleményét a decemberi népszavazás kérdéseivel kapcsolatban.
bővebben
2004 november 15 - hétfő

Újra indul a Bozsik-program

Az Magyar Labdarúgó-szövetség újra indítja a Bozsik-programot, amelyről a megyeházán kaptak tájékoztatást az érdeklődők. A Bozsik 2-program beindításához a Mol és az OTP 550 millió forinttal járult hozzá. Kereki Zoltán, az MLSZ utánpótlás-igazgatója elmondta, hogy a program szakmai felépítettsége megegyezik az előzőével.
bővebben
2004 november 15 - hétfő

A hajrában dőlt el

Szeged – ZTE Zala Volán 72-65
(21-19, 19-12, 10-22, 22-12)
Szeged, 300 néző. Jv.: Kótai, Pozsonyi. NB-I. női kosárlabda-mérkőzés.
bővebben
2004 november 13 - szombat

Kettős magyar siker

Zalaegerszegen találkozott az osztrák és a magyar női és férfi tekeválogatott. A nők küzdelmében a magyarok taroltak, külön öröm, hogy a 8-0-ás győzelemből alaposan kivette részét Miklós Nóra, a ZTE ZÁÉV versenyzője, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta.
bővebben
2004 november 12 - péntek

Gyimesi alkotók kiállítása a Göncziben

A táj varázsa, az élet nehézsége párhuzamosan van jelen a festményeken… Hihetetlen, jellegzetes, egyedi színvilág a képeken. Az alkotók elkötelezettek a táj iránt, melyhez lelkileg is kötődnek… – fogalmazott a Gyimesfelsőloki Művészeti Alapítvány alkotótáborának kiállítás megnyitóján Garamvölgyi György, a Gönczi ÁMK igazgatója, aki személyes élményeit felelevenítve szólt Gyimes szépségéről, az ott élők életéről.
bővebben
2004 november 12 - péntek

Tájfutók együttműködése

Közös ismerkedési napot rendezett a Zalaegerszegi Tájfutó Club és az osztrák Orienteering of Section Tumverein Fürstenfeld. A nap közös edzéssel indult, majd terített asztalok mellett folyatódott a program.
bővebben
2004 november 12 - péntek

EB előtti hajrá

Javában készülnek a decemberi női kézilabda Európa-bajnokságra az egerszegi szervezők. A csoportmérkőzésekre már kaphatók a belépők az Ibusz irodákban. Az egerszegi csoportmérkőzésekre mintegy 500 jegy már gazdára talált. A csarnok befogadó képességét 1600 főben maximálták a rendezők. A zalai megyeszékhelyen négy csapat: Szerbia-Montenegró, Horvátország, Szlovénia, Oroszország küzd a továbbjutást jelentő helyekért.
bővebben
2004 november 12 - péntek

Autók csúsztak egymásba

A kora reggeli órákban a 74-es főút zalaegerszegi bevezető szakaszán vadelütést követően három személygépkocsi csúszott egymásba. A helyszínelés idejére félpályás útlezárás neheztette a forgalmat. Egy utas a harmadik személygépkocsiban könnyebben megsérült.
bővebben
2004 november 12 - péntek

Szakmákkal ismerkedtek

A Zala Megyei Munkaügyi Központ immár öt éve igyekszik segítséget nyújtani a fiataloknak a lehető leghelyesebb elhatározás meghozatalában oly módon, hogy a pályaválasztást megelőzően egy helyre invitálja a megye valamennyi képzőintézményét. A három napos Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató keretében idén több mint 70 nappali rendszerű szakképző iskola, gimnázium, főiskola, egyetem, illetve felnőttképző intézmény mutatkozott be.
bővebben
2004 november 11 - csütörtök

Országos felhívásra jelentkeztek a donorok

Az Országos Vérellátó Szolgálat az elmúlt héten a lakosság segítségét kérte, mivel az utóbbi egy-két hétben régóta nem tapasztalt mértékben csökkent az ország vérkészlete. Ez többek között a hónapok óta tartó csökkenő véradási kedvnek, valamint a vérfelhasználás folyamatos növekedésének tudható be. Zala megyében körülbelül 10-20 százalékkal csökkent a váradások száma az elmúlt időszakban, ám ennek ellenére minden vérigényt ki tudnak elégíteni – tudtuk meg dr. Dancza Tímeától, a Zalaegerszegi Területi Vérellátó vezetőjétől.
bővebben
2004 november 11 - csütörtök

Alternatív autók

Bemutatták Zalaegerszegen, a Munkácsy tagiskola gépjárműtechnikai tanműhelyében az első magyar alternatív családi autó életnagyságú famodelljét és a fejlesztési koncepciót is. A járműbemutatóra sokan voltak kíváncsiak, hiszen egy környezetbarát, megújuló energiákkal működő járműkoncepciót ismerhettek meg az érdeklődők. Az Antro Kht. és partnerei bíznak abban, hogy az alternatív energiaforrások felhasználásával hajtott járműveknek lesz piaca a jövőben.
bővebben
2004 november 11 - csütörtök

Összefogás kell

Sokan keresik Tóth Gézát, a ZTE FC Rt. elnökét. Az újságírók és a szurkolók is azt kérdezik; van-e perspektívája a csapatnak? Mekkora a baj?
bővebben
2004 november 10 - szerda

Lombard FC Pápa - Zalaegerszegi TE 1-2 (0-1)

Pápa, 1200 néző. Jv.: Sóthy  (Ábrahám, Mészáros). NB-I. labdarúgó-mérkőzés.Gól: Tüske (88.) ill. Waltner (10., 56.) Sárga lap: Szekér (19.), Németh (47.), Szamosi (51.), Kocsárdi (55.), Ljubojevic (61.)
bővebben
2004 november 10 - szerda

Elektronikus "önkormányzás" Egerszegen

Október közepétől megújult formában várja az internetezőket Zalaegerszeg hivatalos portálja, a www.zalaegerszeg.hu, melyet dr. Gyimesi Endre polgármester, és Rigó Csaba programozó matematikus, az önkormányzat gazdasági bizottságának vezetője mutatott be a közelmúltban.
bővebben
2004 november 10 - szerda

Adományokat vár az egyesület

Több olyan cselekedetet is véghezvitt az Együtt Zalaegerszegért Egyesület az elmúlt két évben, melyek a város, és annak lakóinak érdekeit szolgálták. A falumúzeum fatemplommal gazdagodott jóvoltukból, hagyományt teremtettek az Egerszeg búcsúból, nemrégiben pedig erdei tornapályával ajándékozták meg a mozgás szerelmeseit. Így értékelte tevékenységét az egyesület közgyűlése, melynek részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be az EZE vezetői.
bővebben
2004 november 10 - szerda

Sok az igénylő, kevés a lakás

A szociális bérlakásokra benyújtott pályázatok elbírálásának tapasztalatairól is vitáztak a képviselők a legutóbbi közgyűlésen. Bár a témáról szóló beszámolót elfogadták, a testület úgy döntött, hogy a bérlakások elosztására, jogi és gyakorlati feltételeinek javítására vonatkozó javaslatok kidolgozására munkacsoportot hoz létre. (Tagjai: dr. Ribiczey Pál, Szűcsné Dóczi Zsuzsanna, Dr. Vargáné dr. Papp Éva, Rigó Csaba, Tolvaj Márta.)
bővebben